ÇANAKKALE MEŞHURLARI:

TURHAN NARLER

 

Edremit’te 1931 yılında doğdu, üç aylıkken ailesiyle birlikte Çanakkale’ye göç etti. İlk ve ortaokul eğitiminden sonra, öğrenimine Endüstri Meslek Lisesi’nde devam etti. Vatanî görevini İskenderun Ağır Bakım Onarım Fabrikası’nda yaptı. Gazeteciliğe Çanakkale’de 1954 yılında başladı.

Gazeteci, Tarihçi, Yazar Mehmet İhsan Gençcan ile taboit olarak ilk gazeteyi çıkardı. Ardından Anafartalar Gazetesi’ni kurdu ve 1956 yılında yayın hayatına soktu. Narler sırasıyla o dönemde Çanakkale’de yayınlanan İnkılâp Gazetesi’nde de görev aldı. Bu arada Narler Malik Yolaç’ın sahipliğini yaptığı Akşam Gazetesi’nin Çanakkale Muhabirliğini üstlendi. 27 Mayıs İhtilâli’nden sonra Bozcaada’ya sürgüne gönderilen Ticani Tarikatı’nın Lideri Kemal Pilavoğlu ile röportaj yapmak üzere adaya gitti. Ancak Pilavoğlu ile görüşemedi, ama “Bozcaada’nın Taçsız Kralı Pilavoğlu” başlığı altında hazırladığı yazı dizisi Akşam Gazetesi’nin ön sahifesinde 6 gün süreyle yayınlandı.

Yazı dizisinde Pilavoğlu’nun Bozcaada’yı ele geçirdiği ve Ada’nın Ticanilerin akınına uğradığını yazan Narler, bir süre tarikat mensupları tarafından takip edildi. Narler bu arada koordinatörlüğünü yaptığı İleri, Ant, Çanakkale Birlik, Devrim ve Haber gazetelerini yayın hayatına soktu. Narler Akşam Gazetesi yanında, Ulus, Anadolu Ajansı, Cumhuriyet, Günaydın, Hürriyet ve TRT’nin Çanakkale muhbirliklerini de üstlendi. Turhan Narler gerek mahallî ve gerekse millî basına da birçok muhabir kazandırdı. Yanında çalışan muhabirlere hem hocalık ve hem de ustalık yaptı. Mesleğin bütün gereklerini birçok genç yeteneğe öğretip, onları meslek sahibi yaptı. Narler’in çıraklarından birçoğu şimdi millî gazete ve TV’lerde çalışıyorlar.

Narler’in meslek hayatında önemli yer tutan bir anısı var: 60’lı yılların ortalarında, şimdi Adliye Sarayı’nın bulunduğu yerdeki cezaevinde isyan çıktığında çektiği fotoğraflar basın dünyasında derin yankılar yarattı. Narler ve meslektaşı Mehmet İhsan Gençcan’la birlikte Yalı Camii’nin minaresinden çektikleri fotoğraflar olay yarattı. Fotoğraflarda, ortalığı yatıştırmak için cezaevine giren dönemin başsavcısı ve jandarma komutanını hükümlülerin kasap bıçağı ile demir parmaklıklar arasına götürmeleri yer aldı. Fotoğraflar Günaydın Gazetesi’nde yarım sayfa yayınlandığında nasıl çekildiğine kimsenin aklı ermedi. Çünkü Yalı Camii cezaevinin hemen yakınındaydı ve minareden cezaevinin bahçesi olduğu gibi görünüyordu.

Narler 1983 yılında Hürriyet’in Çanakkale Bürosu’nu kurdu. Bu arada Olay Gazetesi ve Olay TV’yi yayına başlattı. Olay TV daha sonra TON TV adını aldı. 1992’de Hürriyet’ten emekli olduktan sonra, TRT Çanakkale Bürosu’nu kurdu. Narler Çanakkale’den TRT’ye sayısız haberler ve görüntüler geçti. Haftada iki kez TRT’de radyo programlarına canlı yayın yaptı. Bu yayınlarda Çanakkale’de gelişen olayları gündeme getirdi. Narler halen TRT Çanakkale Büro Sorumlusu olarak görev yapıyor.

Not: Bu makale, Mersin Tercüman Gazetesi’nin 19.05.2008 tarih ve 254 sayılı nüshasında yayımlanmıştır. www.mersintercuman.com

 

Ekrem YAMAN

Antalya Vali Yardımcısı

Web: www.halkapinar.gov.tr/ekremyaman

e.posta: ekrem.yaman@icisleri.gov.tr