İZ BIRAKANLAR

 

Mehmet Aldan’ın İz Bırakan Mülkî İdare Âmirleri isimli kitabını şayet okumamışsanız okumanızı tavsiye ederim. Kitap, memleket hizmetinde bir ömür tüketmiş 30 mülkî idare âmirinin hayat hikâyelerini, çilelerini, eserlerini bulunabilen kaynaklara ve canlı şâhitlerin beyanlarına göre tespit etmeye çalışmış ve bir vefa örneği olarak gelecek nesillere şükranla anacakları mümtaz şahsiyetleri tanıtmıştır.

Okumak, insanoğluna bahşedilmiş en büyük lütûflardan biridir. Kitabı okumaya başladıktan sonra aklıma takılan husus şu oldu: Acaba bu vefakâr, fedakâr vatan evlâtlarının hangi özellikleri onları cemiyet içinde belli bir yere taşımıştır?

Şair Mithat Cemal’in ifadesiyle “İnsanda kıymet ölçüsü, mesleğinde başladığı nokta ile vardığı nokta arasındaki mesafedir.” Bu düşünceyle yaptığım tespitte bulduğum özellikler bu insanların örnek insan vasıflarını ortaya koyuyordu. Bu vasıflar şunlardır:

◆ Bilgili,

◆ Cesaretli,

◆ Âdil,

◆ Onurlu,

◆ Başarılı,

◆ Üstün yetenekli,

◆ Yaratıcı,

◆ Dürüst,

◆ Vatanperver,

◆ Fedakâr,

◆ Hür fikirli,

◆ Yapıcı,

◆ Yenilikçi,

◆ Muktedir,

◆ Doğru,

◆ Keskin zekâlı,

◆ Geniş kültürlü,

◆ Esprili, nükteli,

◆ Tok sözlü,

◆ Öğrenmeye karşı istekli,

◆ Meslek onuruna düşkün,

◆ Tavizsiz,

◆ Özel hayatında incelik sahibi,

◆ Konuşma üslûbu tatlı, sürükleyici ve inandırıcı,

◆ Çok yönlü bir kişilik,

◆ Görmüş geçirmiş,

◆ Tecrübelerinden ders almış,

◆ Terbiye-i nefs etmiş,

◆ Kibir ve huysuzluktan uzak,

◆ İnsaniyete mail,

◆ Hazm-ı ikbâl etmiş,

◆ Tab’an halîm, selim,

◆ Halkı incitmekten müctenip,

◆ Haktanır,

◆ Doğruluğun âşığı olan!

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında, başka bir göreve atanan mülkî idare âmirleri için “Beraât-ı Zimmet Mazbatası”(Borçtan Aklanma Belgesi) düzenlenirdi.

Yöneticilerin, maliye ile olan borç-alacak durumlarını tespit eden, hizmet ve eserlerini kapsayan bu belgelerin geliştirilerek uygulama alanına konulması milletimize hizmet etmiş olanların bilinmesi bakımından çok mühimdir. Ne yazık ki, bu güzel uygulama, hangi sebepledir bilinmez, bugün ihtiyaç duyulmasına rağmen yürürlükte değildir.

Milletimizin vefa borçlu olduğu insanları bilmeye, tanımaya ihtiyacı vardır. Engin hatıra, tecrübe ve bilgi hazinelerini kaleme alamadan göçen nice değerlerimiz herhalde huzurlu insanların mutluluğu içinde değillerdi. O yüzden Devletin önemli kademelerine gelmiş olan kişilerin hatıralarını yazmadan emekli edilmemeleri sağlanmalıdır.

 

Not: Bu makale, Yeşilgiresun Gazetesi’nin 20 Mart 1995 tarih ve 5915 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.

 

 

 

Ekrem YAMAN

Giresun Vali Yardımcısı