CUMHURİYET’İN İLÂNININ 73. YILDÖNÜMÜ MÜNASEBETİYLE BAZI GÖRÜŞLER

 

Kıymetli Gençler, Sevgili Vatandaşlarım!

Yeni bir Cumhuriyet Bayramı’nı gönül huzuru içinde, birlik ve beraberlik ortamında kutlamanın mutluluğu ve kıvancı içindeyim. Osmanlı İmparatorluğu’nun Türkiye toprakları üzerinde yaşayan ve onun bir devamı olan genç Cumhuriyet 73 yaşına girdi. Bu zaman zarfında atlatılan bunca hâdiseler; Devletimizi yıkılmaya, Türk Milleti’ni yok etmeye mâtûf birer ihanet belgesi olarak tarihe mâl olmuş vak’âlar hâline gelmiştir. Her türlü milletler arası fitne ve fesada rağmen, şükürler olsun ki, Devletimiz ayaktadır. Birlik ve beraberlik zemininde kardeşçe yaşamanın özlemini duymayan Türk ve Müslüman tahayyül edemiyorum. Bu milletin bütün fertleri huzur içinde yaşama arzusuyla yanıp tutuşmaktadır.

Zaman, asrın, milletimizle, Müslüman Türk Milleti’yle hesaplaşmasına sahne olmaktadır. Bu hesaplaşmadan muzaffer olarak çıkacak olan Türk Milleti 21. asra damgasını vuracaktır. Buna kalpten inanıyorum. Ülkemizdeki terörün, kardeş kavgalarının, mezhep ayrılıklarını körükleyen cereyanların temelinde yatan tek endişe, dün de, bugün de, İslâm dünyasını ve Türklük âlemini asırlarca dinamik varlığı içinde dipdiri, huzur ve barış içinde yaşatan milletimizin gelişme, ilerleme, çağdaş medeniyeti yakalayarak geçme idealini tamamen söndürerek milletimizin liderlik vasıflarını köreltmektir.

Kahraman Türk Ordusu’nun erinden Başkomutanı’na kadar fedakârane ve bunca yokluk içinde kazandığı Kurtuluş Savaşı her türlü takdirin üstündedir.

Milletimiz memleket içinde il, il ilçe, ilçe kalkınma hamleleriyle asrın emperyalistlerinin tuzaklarını bozarak ileriye giderken, zamanın, Müslüman Türk Milleti’ni Türklük ve İslâm âleminin liderliğine doğru sürüklediğini, Türkiye’yi büyük oynamaya zorladığını, artık sis perdelerinin tek, tek yırtılmasıyla at gözlüğü arkasından mes’elelere bakanlar tarafından da fark edilmeye başlandığının idrakiyle mutluluk duyuyoruz.

Milletimizi kendi öz vatanında esir etmek isteyen 20. asrın emperyalistlerine karşı Anadolu’da kazanılan zaferlere kanıyla, canıyla, hayatıyla imzasını atanları rahmet, minnet ve şükranla yâdediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Fevzi Çakmak ve daha nice kahraman Türk evlâdı dünya durdukça Türk’ün medâr-ı iftihârı olmaya devam edeceklerdir. Ruhları şâdolsun! 29.10.1996

Ekrem YAMAN

Sorgun Kaymakamı