ÇANAKKALELİ SANATÇILAR

ARİF SAMİ TOKER

Arif Sami Toker, 1926 yılında Gelibolu’da dünyaya gelmiştir. Çok küçük yaşta sesinin güzelliği ile dikkat çekmiş ve okul öğretmenlerinin teşviki ile ortaokuldan sonra Belediye Konservatuarı öğrencisi olmuştur. Konservatuar öğrenimi sırasında birçok hocadan nazariyat ve usul dersleri almış ve besteciliğe başlamıştır. Çok genç yaşta besteciliğinin yanı sıra hocalık yapmış ve Halkevleri korolarını çalıştırmış, yüzlerce öğrenci yetiştirmiştir. Arif Sami Toker, Anadolu’yu adım adım gezip programlar yaparak musikimizi halkımıza tanıtmış bir san’atçıdır.

San’atçının eskimeyen bir sesi, şahane bir icra tarzı vardır.

Türk Musikisinde en çok bestesi bulunan bestecilerimizden biridir. Merhum, Çanakkale’nin yetiştirdiği nadide san’atçılardan biri idi. Lâpseki İlçesi’nde doğmuştur. Çok genç yaşta Üsküdar Musiki Cemiyeti’nden yetişip konservatuar icra heyeti san’atçısı olmuş, bine yakın söz ve saz eseri bestelemiştir.

Uzun yıllar İstanbul Radyosu’nda çalıştıktan sonra Ankara Radyosu ve İzmir Radyosu Müzik Yayınları Şefliği görevini üstlenen san’atçı, emekli olduktan sonra da çalışmalarına devam etmiş, nazariyat ve usul konusunda eserler hazırlamış ve besteciliğine devam etmiştir.

Eserleri arasında, “Gam çekme ey güzel n’olsa baharın sonu yazdır, Çek küreği güzelim, Aşkımın ilkbaharı, Çıksam şu dağların yücelerine” ve san’at çevrelerinde büyük yankı uyandıran “Erişti nevbahar eyyamı” gibi eserleri ilk akla gelenlerdendir.

Şarkıları dillerde nağme olmuş ve birçok san’atçının eserlerini okuyup para kazanmasını sağlamıştır. Bunlar arasında; Sevdim sanma, Talihin elinde oyuncak oldum, Artık gelecek sanma geçti o günler, Gam çekme ey güzel, gibi eserlerini ilk akla gelen eserler olarak sıralamak mümkündür.

San’atçı, Türkiye’deki san’atçı kaderini değiştirememiş ve yoksulluk içinde Balıklı Rum Hastanesi’nde, âdeta talihin elinde oyuncak olarak Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Oysa yüzlerce öğrenci yetiştirmiş, bütün Türkiye’yi dolaşmış, hoca olarak eserler vermiş bir san’atçımızdı. Onu yalnızlık ve ilgisizlik yıktı denilebilir. Genç sayılabilecek bir yaşta aramızdan ayrıldı.

27 Nisan 1997’de Bestekâr Arif Sami Toker, İstanbul’da öldü.

Not:Bu makale, Mersin Tercüman Gazetesi’nin 21.05.2007 tarih ve 209 sayılı nüshasında yayımlanmıştır. www.mersintercuman.com

Ekrem YAMAN

Antalya Vali Yardımcısı

Web: www.halkapinar.gov.tr/ekremyaman

e.posta: ekrem.yaman@icisleri.gov.tr