29 AĞUSTOS-08 EYLÜL 2013 TARİHLERİ ARASINDA DÜZENLENEN 82. İZMİR ENTERNASYONAL FUARI’NIN ONUR KONUĞU SİNOP İLİYDİ

29 Ağustos-08 Eylül 2013 tarihleri arasında 11 gün süreyle düzenlenen 82. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın onur konuğu Sinop İli oldu. 63 ülkeden ve 34 ilden 839’u yerli, 286’sı yabancı olmak üzere toplam 1.125 firmanın katıldığı, partner ülkenin Sri Lanka, onur konuğu ilin Sinop, temasının sağlık olduğu 82. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Açıkhava Tiyatrosu’nda yapılan açılış konuşmaları sırasında iktidar ve muhalefet sempatizanlarının karşılıklı olarak slogan atmaları, hakaret ve sataşmaları fuarın görüntüsünü bozdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz KOCAOĞLU’nun programın açılışında yaptığı toparlayıcı, birlik ve beraberlik temeli üzerinde kardeşçe yaşamak temalı konuşma gerilen ortamı yatıştırdı ve büyük alkış aldı. KOCAOĞLU ortamı gerenlere hitaben “Bana 3. defa aynı konuşmayı yaptırıyorsunuz.” derken provakatif atışmaların ve slogan atmaların tarihine de adeta bir not düştü.

Fuara hükûmet adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU, Manisa Valisi Abdurrahman SAVAŞ ve eşi aramızdaydı.

Sinop reyonlarının tanzimini yapan Fuarcılık Sanat Etkinlikleri Hizmetleri Turizm Ticaret A.Ş. (FTS) 170.000,- TL, alan kira bedeli olarak İzmir Fuarı Kültür ve Sanat Hizmetleri Ticaret A.Ş. (İZFAŞ) 15.000,- TL’lik bir bedel aldı.

Program faaliyetleri ilimize bağlı çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının tertipledikleri reyonlarda ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Bu çapta büyük bir faaliyetin icrasında kaliteli temsil faaliyetleri olduğu gibi noksanlıklar da vardı.

Şöyle ki:

Program afişini Sinop için tahsis edilen hole niçin asmıyoruz diye düşündüm. Bu düşüncemi birçok kişi eksiklikler arasında sıraladı. Günlük olarak afişleri niçin basmadık yahut ışıklı panoya dâhil etmedik?

Fuar alanı içinde reyonları gösteren yön işaretleri noksandı. Bu hususun genel olarak fuar alanında olmayışından dolayı özellikle yapılmamış bir düzenleme olduğunu sanıyorum.

Sinoplu mahallî sanatçı Cemil KAYA’nın playback türkü ve şarkılar söylemesi diğer bir noksanlıktı. Programımız arasında yer alan iki tane Türk Halk Musikisi ziyafeti arasında Cemil KAYA da mevcut olan sazendelerle programını icra edebilirdi.

Gerek Sinop Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün gerekse İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün Sinop İl Özel İdaresi bütçesinden emirlerine aktarılan avansta “temsil ve tören giderleri” faslından para ayrılmaması yahut bir başka avans alınmaması eksiklerimiz arasında kayda değer bir noksanlıktı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet TOSUN’un verdiği bilgiye göre fuarın açılış merasiminin yapıldığı 29.08.2013 Perşembe günü fuarın onur konuğu il olarak Sinop Valiliği emrine organizasyonumuzu üstlenen Fuarcılık Sanat Etkinlikleri Hizmetleri Turizm Ticaret A.Ş.nin 20 hostes vereceği bilgisi şirket genel koordinatörü Hakan MUMCU’nun tashihiyle 10’a düştü. Valilik standında ise sadece bir tek hostes servis yaptı. Ayakta duran bir erkek çalışan da nezaret etti. Geriye kalan elemanların nerede hizmet ettiğini bilmiyorum.

Erfelek, Ayancık ve Türkeli kaymakamlarını 30.08.2013 günü 19.25-19.35 saatleri arasında Valimizin kaymakamlarımızın münavebeli olarak fuarda bulunmaları talimatı üzerine bizzat aradım. Bu emri fuarda bulunan Boyabat Kaymakamı Bilal BOZDEMİR’in dışındaki kaymakamlarımıza da aktarmaları gerektiğini bildirdim. Bu emir üzerine Türkeli Kaymakamı Salih KALKAN 04.09.2013 Çarşamba günü aramıza katıldı. 07.09.2013 günü İEF’den ayrıldı. Elindeki son broşürü dağıttırana kadar vazifesinin başından ayrılmadı. Durağan Kaymakamı Davut DÜZGÜN de fuara iştirak etti. Durağan İlçesinin reyonunda yörenin en önemli tarihî mekânı olan Durakhan’ın küçük bir fotoğrafla yerini alması, birbirinin benzeri ve tabiattan bazı karelerin çoğaltılması suretiyle reyonun doldurulması göze çarpan bir eksiklikti.

Erfelek İlçesi reyonunda Tatlıca Takım Şelâleleri’nin her birinin değişik fotoğraflarından oluşan bir desen bütünlüğünü gözlerimiz aradı, ama bulamadı. İlimizin en önemli turistik değerlerinden biri olan Tatlıca Takım Şelâleleri’nin tamamını hiç görmemiş olan İzmirlilere ve diğer ziyaretçilere tanıtmanın tam zamanıydı. Profesyonelce çekilmiş ve özenle seçilmiş fotoğraf noksanlığı birçok reyonumuzun ilk göze çarpan eksiği idi.

Erfelek, Ayancık, Gerze, Saraydüzü ve Dikmen kaymakamlarının katılamadığı fuar bir mülkî âmirin hayat tecrübeleri arasında mutlaka yerini alması gereken bir aktivite ve fırsattı.

İl telefon rehberinin yanımda bulunmaması cep telefonundaki kayıtlara fazla güvenilmemesi gerektiği gerçeğini ortaya koydu. Beraberimde bulunan bazı il müdürlerinin de yanında Sinop telefon rehberi yoktu.

82. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın güzelliklerine emekleriyle iştirak edenler ve fuar süresince sergilenen faaliyetlerden bazıları ise şunlardı:

Boyabat Kaymakamı Bilal BOZDEMİR’in 28-31 Ağustos 2013 tarihleri arasında fuar alanındaki gayretli, fedakâr ve alçakgönüllü adeta bir servis elemanı gibi misafirlerine hizmet etmesi dikkatli gözlerden kaçmadı.

İzmir Enternasyonal Fuarı’na onur konuğu ülke sıfatıyla katılan Sri Lanka Ticaret Bakanı, Türkiye Büyükelçisi ve diplomatik personeline; Sinop Valisi Yavuz Selim KÖŞGER ve eşi, Manisa Valisi Abdurrahman SAVAŞ ve eşi Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep BİRCAN, Vali Yardımcısı Ekrem YAMAN ve eşi, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ayşe KESKİN, Gerze Belediye Başkanı Osman BELOVACIKLI, Saraydüzü Belediye Başkanı Hasan PEKER’den oluşan heyetle Sri Lanka standında nezaket ziyareti gerçekleştirildi. Türk heyetini Sri Lanka Turizm Bakanı Faiser Mustafa ve Sri Lanka Türkiye Büyükelçisi Bharathi Wijerathne karşıladı. Sri Lanka folklor grubu sergilediği gösteriyle ziyarete renk kattı.

Sri Lanka heyetinin yaptığı iade-i ziyaret sırasında Sinop Gerze ilçesi folklor gösterisi, mahallî oyunlar ve türküler programa iştirak eden herkese güzel anlar yaşattı. Ziyaretler sırasında karşılıklı olarak hediyeler teati edildi.

Fuarın çok ziyaretçi çeken standlarından biri de antika arabaların bulunduğu 2 numaralı holdü. Özel Kalem Müdürümüz Nermin LEVEND, ben ve eşim Emine antika araçların önünde Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü fotoğrafçısı Özger DİNÇER’in objektifinden bu ziyareti ölümsüzleştirdik.

Sinop Valisi Yavuz Selim KÖŞGER ve Belediye Başkanı Baki ERGÜL İzmir’de ulusal bazda yayın yapan BEN TV isimli televizyon kanalında 60 dakikalık canlı yayında Sinop İlinin bütün güzelliklerini ve tarihî zenginliklerini yaptıkları açıklamalar ile dile getirdiler. Sinop Valisi Yavuz Selim KÖŞGER, Belediye Başkanı Baki ERGÜL ve Rektör Prof. Dr. Recep BİRCAN konuk olarak EGE TV’de 45 dakikalık canlı yayına katıldılar. Vali KÖŞGER ayrıca TRT Haber Kanalı’nın canlı yayınına katıldı. SKY TV canlı, Kanal 35 ve Yeni Asır TV kanalları da bant yayını gerçekleştirdiler. İzmir’de yayımlanan mahallî gazeteler ise Sinop standıyla ilgili haberlere yer verdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet TOSUN ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili Hakan ŞİMŞEK bu görüşme trafiğini yürüttüler.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet TOSUN 3 Eylül 2013 Salı günü Kanal 35’deki Onur Konuğu İl Sinop ve Turizm konulu 40 dakikalık canlı yayında konuştu. 4 Eylül Çarşamba günü de TRT Belgesel Kanalı’nda saat 19.30’da 45 dakikalık programda turizm projeleri, turizmle ilgili AB projeleri, Alan Yönetimi, Tarihî Cezaevi hakkında konuşma yaptı. Bu konuşma sırasında Sinop’u tanıtan CD fonda seyircilere sunuldu.

Sinop ve Gerze Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ortak olarak hazırlanan 30 Ağustos 2013 Cuma günü yapılan otantik giysi defilesi hayli ilgi çekti. Valiliğimiz Özel Kalem Müdürü Nermin LEVEND bu defileye bir bindallı ile iştirak etti.

Defilenin ardından Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alpay TIRIL’ın “Adım Adım Sinop” isimli konferansıyla oturduğumuz yerden Sinop’a bir gezi yaptık. Konferans mükemmeldi.

03.09.2013 günü misafirimiz olan Cemil KAYA ve menejeri Ayşegül Hanımın iştiraki ile İzmir’in tarihî simgelerinden olan Asansör’ü ve sosyal tesislerini gezdik. Karşıyaka’ya geçtik ve Karşıyaka Öğretmenevi’nde bir öğle yemeği yedik.

Sinop Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Türk Halk Müziği Grubu’nun programı 03.09.2013 günü icra edildi. Dinleyenler beğendiler.

TRT Sanatçısı Emine AKMEŞE 03.09.2013 günü Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün reyonunda saz eşliği olmadan birkaç türkü söyledi. 04.09.2013 günü ricam üzerine ikinci defa sahne alan Sinop Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Türk Halk Müziği Grubu’nun programına İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet TOSUN’un ricasını kırmayarak türküleriyle ve şahane yorumuyla AKMEŞE tekrar renk kattı. Emine AKMEŞE resmî bir davetin vaki olması hâlinde Sinop’a gelme sözü verdi. Gerek Sinop Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Türk Halk Müziği Grubu gerekse Emine AKMEŞE dinleyicilerden büyük alkış aldı. Sinop Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Türk Halk Müziği Grubu ve Şefleri Rüstem KAYA’nın otobüsle yaptıkları 18 saatlik yolculuğun yorgunluğuna rağmen ayaklarının tozuyla aynı gün gösterdikleri performans gayet iyiydi.

07.09.2013 Cumartesi günü Şef Ali ŞAHİN’in Boyabat mahallî san’atçılarından oluşan Türk Halk Müziği korosu seyircilere mükemmel bir türkü konseri sundu.

08.09.2013 Pazar günü Şef Ali ŞAHİN’in öğrencileri ikinci def’a konser vermek üzere 18.25’de sahne aldı. Sinop ve çevresinden derlenen türküler söylediler.

Kaydedebildiğim türküler şunlardır:

Karasu’da Pazar Var, Bindallı, Şeftali Ağaçları, Ayancık Eğmeleri, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Aldırma Gönül, Kahpe Felek Sana Nettim Neyledim, Çalın Davulları Çaydan Aşağı, Yolun Sonu Görünüyor, Harmana Serdiler Sarı Samanı, Mevlâm Birçok Dert Vermiş, Bir Fırtına Tuttu Bizi Deryaya Saldı Bizi, Ellerini Çekip Benden Yârim Bugün Gider Oldu, Açma Gülüm Yellere Karşı, Halime Kız Çay Aşağı Gidiyor, Menekşe Koymuşlar Gülün Adını, Gönlüm Ataşlara Yandı Gidiyor, Süpürgesi Yoncadan, Getir Berber Aynayı Getir, Şeker Oğlan.

Fuar organizasyonu hakkındaki görüşlerini Sinop Valiliği’ne bildirmek üzere İzmir Sinoplular Derneği bir raporu ismen şahsıma göndereceklerini belirttiler. Dernek fuar süresince sembolik bir bedelle Sinop mantısı, çay, su ve meşrubat ikramında bulundu.

Sinop Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Rıza ALTUN üniversite adına 8 haber servis etti. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ekibi fuarın dördüncü gününden sonra İzmir’den ayrıldığı için Valilik cephesi yapılan haber servisi yönünden zayıf kaldı.

İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret A:Ş’nin 5174 sayılı Kanun gereğince Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği izniyle düzenlediği bu fuar meslekî tecrübelerime yeni ilâveler kattı.

Fuarda sağlık sektörü için özel bir alan oluşturulmuştu. Kültür Park’taki İzmir Uluslararası Fuar alanı 2 no.lu holde ayrılan alanda hastaneler ve sağlık ile ilgili kurumlar, merkezler, firmalar, dernekler yer aldı. İEF sağlık sektörünü aynı çatı altında buluşturdu ve konunun sosyal boyutuna dikkat çekti.

İEF’nın uluslararası bölümü, 29.08.2013-02.09.2013 tarihleri arasında 5 gün açık kaldı. Firmaların dünya genelinde yıl boyunca pek çok ihtisas fuarına katılmak zorunda olması sebebiyle böyle bir düzenlemeye gidildiği belirtildi. Bundan böyle İEF’nın uluslararası bölümü 5, yerli bölümler ise 11 gün süreyle açık kalacak.

Fuarın kapanışına iki gün kala vatandaşların ziyareti arttı.

Emrimize İzmir Valisi Mustafa TOPRAK’ın tahsis ettiği araçların şoförleri Servet SİVRİTEPE ve Cemil POLAT’a teşekkür borçluyuz. Cansiperane hizmetimize koştular.

Alsancak’taki SGK Eğitim ve Dinlenme Tesisinde ve Narlıdere Polisevi ve Moral Eğitim Merkezi’nde bizlere yer tahsisi için emek veren İzmir Valiliği Özel Kalem Müdürü ve ekibinde bulunanlara teşekküre gittik.

İzmir Valisi Mustafa TOPRAK’a, İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz KOCAOĞLU’na, İZFAŞ Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Mehmet Şakir ÖRS’e ve emeği geçen herkese teşekkür ve şükran borçluyuz. 24.09.2013

 

Not: Bu makale, www.ajans57.net’de 31.10.2013 tarihinde yayımlanmıştır.

Ekrem YAMAN

Sinop Vali Yardımcısı

Web: www.ekremyaman.com.tr

E-posta: ekrem.yaman@icisleri.gov.tr